Blogg

min första hästtavla

11.12.2014 22:55


Caxe

17.10.2014 13:41

För en vecka sedan fick jag hem min nya fjording Caxe. Caxe är 3 år och är halvbror med Lizzy, det var en av anledningarna till att jag vågade köpa honom obesedd. Han va inriden(mest skogsriden) och blev inkörd som ettåring sedan dess inte så mkt körd.  Tanken är att jag ska ha honom på bruks-sm nästa år, är ju redan direktkvalificerad i och med förstaplatsen i år men kan ju tyvärr inte tävla med Lizzy nästa år ifall hon får föl :) Kanske lite orealistiskt mål att komma bra till med en 4:åring när dom flesta startande brukar vara 10 år och äldre, men men det struntar jag i ;) Med dom få gånger jag ridit honom än så länge har jag mina förhoppningar att han ska bli en utmärkt brukshäst. Hoppas också på att det ska gå att köra par med honom och Lizzy, jag har aldrig kört parhästar förut men nån gång ska ju vara den första :)                                                                     

Tovad hatt

22.09.2014 12:57

Klippte fåren och tänkte att jag skulle tova mig en slokhatt av ullen.Först fick jag karda all ull sen va det bara att börja tova med såpa och varmvatten. Tog en duschskärm som man har till barn så dom inte ska få vatten i ögonen och lite gladpack virat runt huvudet så jag kunde tova direkt på skallen. Tog inte så lång tid att göra och blev faktiskt rätt så nöjd med reultatet. Skulle vilja ha en svat och en grå oxå men det enda svarta lammet vi har ska slaktas snart och tänkte skicka skinnet på beredning så vill inte klippa sönder pälsen. Så är det nån som har fin höstull som  ni vill bli av med så maila gärna :)

 

 

SM i bruksridning & brukskörning 2014

21.08.2014 15:58

I fredags åkte vi iväg mot Vetlanda och 2014 års SM i bruks. Lizzy visade misstänkt brunst i tisdags så åkte direkt till hingsten IGEN :/ jag som hade planerat att intensivträna inför SM. Hämtade henne i Kosta på väg upp till Vetlanda men det va i efterhand onödigt att jag körde henne till hingsten för hon ville inte ta emot honom så förhoppningsvis är hon dräktig, ska ultraljuda henne ikväll (tors) håller tummarna. Vi startade som tredje sist av 16 startande, hade som mål innan alla turer till hingsten att vi skulle komma minst 5:a som förra året. Det var en lite annorlunda och trixig bana, va mest orolig för hopphinderna och vattengraven. Väl ute på banan så skötte hon sig finfint, fick dock övertala henne lite snabbt på hindrena för att undvika vägran. Vattengraven tvekade hon lite en gång innan hon traskade igenom, på den var det många som fick U = uteslutning. Efter målgång så var det lång väntan på dom 3 sista resultaten, när dom äntligen började skriva upp så gick pulsen i 300 när mer och mer tydde på att jag hade vunnit! :) 51 straffpoäng, 24 poäng tillgodo till 2:an som hade 75 straffpoäng. Extra kul att vinna över 2:an som vann förra året och vann på fjord-sm i år ;) . Av alla 16 deltagare så va dom 10 bästa fjordingar ( såklart ;)

På söndagen var det dags för brukskörning. Man blir lite trött innan när man läser om alla deltagare som kör sina hästar proffsionellt hela dagarna eller kör dom innan och efter jobbet. Jag har kört lizzy 2km vid 2 tillfällen sen vi hade bruks-dm i september 2013 så kände mig rätt så underlägsen. Men har man en fjording då det inte märks om man körde den igår eller förra året så går det rätt så bra ändå, är nog mest jag som hade behövt öva. Lizzy skötte sig så bra hon bara kunde och det gav en 8:eplats av 19 startande. Nu är vi direktkvalificrrade till SM 2015 så får väl se hur det går ifall hon visar sig vara dräktig. Nästa tävling är bruks-dm på Tyrolen 21/9.

Villman och inridningsuppdraget

06.08.2014 17:39

Fölet jag köpte har nu fått namnet Villman, Vill man så vill man som mina flickor brukar säga. Så roligt att få börja med ett föl från början (- 2 mån) i mon är han 3 mån, han har redan löshoppat på eget bevåg, vant sig vid rakapparaten, haft vojlock och gjord när han är med som handhäst när jag ridit på Cilla, blivit tvättad, lasttränat, stå uppbunden och lyfta på hovarna.  Lizzy är hans stora idol så det ska nog gå bra att ha dom som parhästar i framtiden, saltstenen går bra att dela på i alla fall :)


Har varit hos en familj i lönashult till och från sen i april. Har hjälpt dom m sitt russ som fyllt 3 och behövdes ridas in. Idag red flickan helt själv på henne för första gången och jag kunde trava lite på henne. Kul är det när det går bra. Har även börjat rida in Villmans mamma Cilla om aldrig har haft nån människa på sig innan. Tömkörde henne en gång sen andra gången så red jag henne, superduktig är hon :)

Luna har fått ny kalv

06.08.2014 17:36

1/8 letade jag efter Luna på morgonen, hittade henne till slut längst in i skogen m sin lilla nyfödda kalv Lexus :)

Det växer så det knakar!

06.08.2014 17:28

Grönsakerna verkar tycka om det nya grönsakslandet, speciellt zucchinin som jag skördar i massor. Får verkligen anstränga mig för att använda så mkt zucchini som möjligt i matlagningen, hittills har det blivit vegetarisk köttfärssås på bl.a zucchini ihop m zucchinipasta, zucchinibröd, zucchinisoppa, vitlöksfräst zucchini, brownie m zucchini, falsk ostkaka m zucchini. Daniel är rätt så trött på zucchini men han är galen i ostkaka så det blev perfekt, ostkakan blir supergod :)

Recept på falsk ostkaka. 

9 dl skalad och urkärnad zucchini särs i bitar och kokas mjuka.

Låt rinna av och mixa sedan.

Vispa 4 ägg och 1dl socke, 2 tsk vaniljsocker (valfritt), 4 msk mjöl , 5 dl mjölk gärna m grädde i.

Hacka ca 30mandlar, 2-3 bittermandlar och blanda i i den lösa smeten och häll i zucchinin.

När allt har blandats så häll i en form så den blir ca 2,5-3 cm tjock och ställ i ugn på 200 grader i ca 1 h.

Serveras kall eller ljummen m grädde och sylt.


Bröllopskörning

18.07.2014 11:01

Har äntligen kört mitt första bröllop som har varit en milstolpe för mig. Fick förfrågan om det 1.5 vecka innan bara och hade inte kört Lizzy sen bruksDM:et i september men tackade ja.Rustadeupp vagnen och målade i 4 timmar. Sen började letandet efter en fin beg sele. Hittade till slut en, fick köra hemifrån kl 05,30 på torsdagen m flickorna i bilen till Halmstad, lasta in selen och köra hela vägen hem igen. Upptäckte att Lizzy hade blivit halt så henne kunde jag inte använda Panik!

Fick hyra en annans fjording(halvsyster till Lizzy) som har kört lite folk på marknad innan men som jag knappt har träffat innan. Dagen innan bröllopet hotar dom med ösregn och åskväder så vi trodde vi skulle få ställa in :(

Tillslut så gick det bra, hästen skötte sig och vädret var perfekt ända tills vi hade lastat vagnen och börjat färden hemåt, då började regnet :)

Fick i efterhand reda på att hästen jag hade endast hade kört offentligt på den där marknaden helgen innan och på midsommar och att hon bara hade varit inkörd i några månader Gahh! tur man inte visste det innan ;)Nytt föl :)

18.07.2014 10:56

När jag var med Lizzy hos hingsten så var där också ett hingstföl som dom undrade om jag ville köpa, och så blev det :)

Han är född 9 maj och är e:Kim Keso Unik och u: Cilla.

Hade fördelen att få låna med stoet så att jag kunde få hem fölet redan nu och börja vänja honom vid saker.

Kronobergskuskarnas årliga 3-dagarstur

06.07.2014 19:38


I fredags kl 14.00 drog årets tredagarstur igång.  I år var jag, Daniel, Maria & john-peter Lindberg arrangörer. Vi var xa 45 personer och 17 hästar som utgick härifrån storäng till Maria & jp:s hem i brändekvarn. Efter flera dagar m dåligt väder så hade vi väldigt tur då det blev toppenväder hela helgen. På lördagen körde dom mot jätsberg där vi skulle lunchpausa efter lite dramatik m avbruten skackel så kom dom till slut dit :). Sen gick vägen hem till storäng igen där en trerätters väntade. Tält i hela trädgården och folk överallt. På söndagen körde vi runt kalvsvik m ett lunchstopp i skillnadens trädgård i bökebacken. Trevligt har det varit men nu är man helt sluuuut. I mon (måndag) är vi med i smålandsposten.

1 | 2 | 3 >>